Reinigingstips voor sieraden


Onderhoudstips voor sieraden

Voordat je je lievelingssieraad gaat gebruiken, willen we je graag wijzen op onze onderhouds- en reinigingstips.
De belangrijkste tips en trucs hebben wij hier voor je op een rij gezet.

Voorkomen

Om ervoor te zorgen dat een pronkstuk langer meegaat en krassen worden voorkomen, is het voor echte sieraden en modesieraden wenselijk het product in de originele box te bewaren. Modesieraden kunnen beter niet in contact komen met (zee)water, parfum, cosmetica, zweet, reinigingsmiddelen, oliën en crèmes. Bovendien raden wij je aan modesieraden af te doen voordat je gaat sporten, in de sauna gaat of gaat douchen. Zo geven ze niet af en blijft de coating behouden. Metalen voorwerpen kunnen het oppervlak bekrassen en dat is af te raden.
Schmuck reinigen
Sieraden reinigen

Lichte verontreinigingen kunnen bij modesieraden makkelijk worden verwijderd met water en zeep. Het is echter aan te raden om voor je kwetsbare modesieraden een katoenen doek of een microvezeldoekje te gebruiken als je deze zelf reinigt. Kleinere details kunnen vervolgens met een tandenborstel worden nabewerkt.
Echte sieraden verliezen na verloop van tijd hun glans en worden matter. Hiervoor is een jaarlijkse professionele reiniging bij een juwelier aan te raden.

Goldschmuck reinigen
Reiniging van gouden sieraden

Een sieraad van echt goud, dat niet is bezet met stenen, parels of kristallen, kan met lauwwarm water, wat afwasmiddel en een schaaltje makkelijk worden gereinigd. Leg het goud een tijdje in het schaaltje. Daarna kan het sieraad met schoon water worden schoongemaakt en vervolgens met een zachte doek worden gedroogd.

Silberschmuck reinigen
Reiniging van zilveren sieraden

Zilver kan na verloop van tijd verkleuren. Het zogenaamde zwarte patinalaagje kan met zeepsop worden gereinigd. Met behulp van een zilver- of microvezeldoek en zilverpoets kun je kleine verontreinigingen verwijderen.

Edelstahl reinigen
Reiniging van roestvast staal

Roestvast stalen sieraden zijn heel makkelijk te onderhouden. Bij een glanzend oppervlak kun je een zachte microvezeldoek of een doekje voor roestvast staal gebruiken. Grote vervuilingen laten zich het best gewoon met een watje verwijderen. Na een paar minuten straalt je sieraad weer en krijgt het de oorspronkelijke glans.

Edelsteine/Perlen reinigen
Reiniging van edelstenen / parels

Sieraden met edelstenen moeten uit de buurt blijven van chemische middelen en zeep. Je kunt edelstenen reinigen met schoon water en vervolgens het vuil voorzichtig verwijderen. Voor de nabewerking is een zachte doek het best geschikt.
Sieraden met parels doe je bij voorkeur pas om, nadat je je hebt opgemaakt, ingesmeerd en geparfumeerd. Als er make-upresten zijn achtergebleven, kun je de parels reinigen met een licht vochtig doekje. Let er op dat ze bij het werken in huis of tuin niet in contact komen met chemische middelen. Warmte en vocht dienen tevens vermeden te worden.

Uhren reinigen
Reiniging van horloges

Een horloge is een tijdloos accessoire dat door het regelmatig te dragen, wordt blootgesteld aan veel verontreinigingen. In verband met de kwetsbare metalen delen moet je er bij het onderhoud op letten dat er geen chloorhoudende en ruwe reinigingsproducten worden gebruikt. Anders kunnen er krassen ontstaan op het plaatwerk en het glas. Gebruik daarom alleen een pluisvrije en licht vochtige doek. Om vuilresten te verwijderen, kun je voor het reinigen van groeven een tandenstoker gebruiken.