REINIGINGSTIPS VOOR SCHOENEN


Impregnatie

Heb je nieuwe schoenen gescoord en wil je daarmee meteen paraderen? Dat is natuurlijk super, maar we willen je op het hart drukken deze eerst te impregneren. Zo bescherm je je schoenen tegen en afgeven en vuil worden. Schoenen worden constant blootgesteld aan warmte, vocht, vuil en wrijving, maar door ze regelmatig te impregneren, vormt zich een langdurige beschermlaag. Voor de diverse leersoorten zijn er verschillende verzorgingsproducten die speciaal voor jouw schoenen zijn ontwikkeld. Let er bij het kopen van een impregneermiddel op dat het geschikt is voor jouw schoenen. Na het impregneren kun je erop uit en je lievelingsschoenen showen.

Reiniging

Natuurlijk kunnen er na verloop van tijd door het dragen vlekken ontstaan. Maar geen zorgen; ook hier helpen wij je met onze tips. Bij de reiniging heb je, afhankelijk van het soort leer, een borstel, een poetsdoekje, een nubuck box, een sponsje of eventueel een soft gum nodig. Met behulp van een reinigingsschuim of een reinigingslotion kun je de plekken behandelen volgens de gebruiksaanwijzing. Bij onaangename geurtjes kun je tevens een geurspray voor je schoenen gebruiken.
De afzonderlijke stappen van de impregnatie en reiniging leggen we je onderaan deze pagina uit aan de hand van afbeeldingen. We wensen je veel plezier met je nieuwe lievelingsschoenen!

Reiniging van suèdeschoenen

In principe onderscheidt suède zich door een opgeruwde bovenlaag en voelt het zacht aan. Lichte vlekken kunnen als volgt worden behandeld:
Stap 1: Met een speciale suèdeborstel de vlek eerst afborstelen
Stap 2: Als de vlek nog steeds zichtbaar is, kun je de bamboelotion gebruiken. Spray deze van ca. 30 cm afstand op de vlek
Stap 3: Even laten inwerken en drogen en dan de vlek nogmaals afborstelen
Stap 4: Na het drogen wordt een nubuck box gebruikt om de vezels in de tegengestelde richting weer voorzichtig ruw te maken, zodat de natuurlijke look van het suède weer wordt hersteld.

Reiniging van schoenen met glad leer

Glad leer wordt verwerkt in generfde toestand en in een gladde look. Vlekken en stof worden bij glad leer voorzichtig en beschermend gereinigd:
Stap 1: Het milde reinigingsschuim royaal op een poetsdoek spuiten en op de vlekken aanbrengen
Stap 2: Hardnekkige vlekken worden met de bamboelotion ingespoten en behandeld
Stap 3: Om langdurige hydratatie en verzorging aan het leer te geven, wordt de neutrale en kleurloze ledercrème aangebrac

Reiniging van kunstleren schoenen

Kunstleer heeft dezelfde look als glad leer en is eenvoudig te reinigen en onderhouden. Vlekken kunnen met een licht vochtig microvezeldoekje worden verwijderd. Alternatief kun je hier ook mild reinigingsschuim gebruiken:
Stap 1: Het milde reinigingsschuim royaal op het poetsdoekje aanbrengen
Stap 2: Vlekken op de buitenzool kunnen bijvoorbeeld met een midsole cleaner en poetsdoek worden behandeld
Stap 3: Als finish is een duurzame en regelmatige impregnatie noodzakelijk en zinvol

Reiniging van lakschoenen

Het bijzondere aan lakleer is de hoogglans look. De laklaag geeft de schoen optimale bescherming. Mochten er toch vlekken op de schoenen zijn ontstaan, kunnen deze zonder veel moeite worden behandeld:
Stap 1: Een mild reinigingsschuim royaal met behulp van een poetsdoek aanbrengen op de vuile plekken
Stap 2: Bij hardnekkige vlekken helpt de bamboelotion
Stap 3: Als je ze niet draagt, zijn de leren lakschoenen prima beschermd in de bijbehorende beschermhoes

Reiniging van canvasschoenen

Canvas bestaat uit stevig geweven katoen en heeft een robuuste structuur. Vlekken en vuil zijn als volgt te behandelen:
Stap 1: Besproei de vuile plekken royaal met de bamboelotion
Stap 2: De betreffende plekken met een poetsdoek afwrijven
Stap 3: Om nieuwe vlekken te voorkomen, is een duurzame en regelmatige impregnatie noodzakelijk